Zit er suiker in brood?
Suiker en koolhydraten worden nogal eens door elkaar gehaald. Er zitten koolhydraten in brood. Betekent dat dan ook dat er veel suikers in zitten? Koolhydraten komen maar niet van hun slechte naam af. Ze zouden je dik maken en ongezond zijn.
De feiten liggen toch wat anders. Daarom is het ook niet nodig om brood, een belangrijke bron van koolhydraten, in de ban te doen. Sterker nog, er zijn goede redenen om de energie die je nodig hebt, juist uit koolhydraten te halen.
Energie heb je nodig
We hebben allemaal elke dag energie nodig om ons lijf aan het werk te zetten. Die energie halen we uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Voedingskundigen raden aan om vooral koolhydraten die energieleverancier te laten zijn, omdat ons lichaam die het makkelijkst omzet tot glucose, dé brandstof voor onze (hersen)cellen.
Als je koolhydraten laat staan, zal je energie uit eiwitten en vetten moeten komen. En dat heeft nadelen. Eiwitten dienen vooral als bouwstoffen en zijn voor het lichaam moeilijker om te zetten tot brandstof. Bij dat proces ontstaat ook ammoniak, dat in grote hoeveelheden je lever en nieren belast. Vetten zijn noodbrandstoffen. Die worden pas aangesproken als je glucosevoorraad op is. Als je langdurig koolhydraten links laat liggen, zet je lijf die vetten niet om naar glucose, maar naar ketonen: een ‘tweederangs glucose’ dat je lichaam belast en waarvan een teveel zelfs tot bloedverzuring kan leiden. Kortom: koolhydraten zijn de beste brandstof.
Kies voor zetmeelrijke producten
Het is slim om die koolhydraten te halen uit zetmeelrijke producten en het suikergehalte laag te houden. Dit doe je door te kiezen voor producten gemaakt van de hele graankorrel. In die volkorenproducten zitten nog alle natuurlijke vezels en voedingsstoffen. Volkorenbrood is daarom een prima bron van koolhydraten. Zijn koolhydraten dan dikmakers? Van zowel eiwitten, vetten en koolhydraten kun je aankomen als je er meer van eet dan je verbruikt. De basis van brood is meel, water, gist en zout. Het meeste brood bevat maar 2 gram suiker per 100 gram, dat van nature in het meel van het graan zit.
Als je toch moeite hebt om op gewicht te blijven, laat dan eens je voeding doorrekenen. De ervaring leert dat de dikmakers juist zitten in dingen waar je niet zo snel aan denkt. Niet het brood, maar het beleg bijvoorbeeld.
Hoeveel suiker zit er in brood?
Wil je weten hoeveel suiker er in 1 boterham zit? Wij geven je graag het antwoord.
Het meeste brood bevat per boterham maar 0-7 – 1,2 gram suiker, dat van nature in het meel van het graan zit. Ter vergelijking, bevat de jam op een boterham 18,6 gram suiker. Er zijn broodsoorten die iets meer suiker in de receptuur kunnen bevatten, bijvoorbeeld witte bolletjes, een brioche of rozijnen- en krentenbrood.
Al met al bevat brood heel weinig suiker.
Waarom wordt er soms suiker toegevoegd aan brood?
Soms voegen bakkers suiker toe bij de bereiding van brood. Dat doen zij dan in de meeste gevallen als voedsel voor de gist. De gist zet suiker om in gas en alcohol, waardoor het brood gaat rijzen. Het brood krijgt een groter volume en suiker beïnvloedt de kleur van de korst. In het eindproduct is deze suiker dus niet meer aanwezig. De gist heeft de suiker als het ware ‘opgegeten’. Ook van de gevormde alcohol blijft niets over omdat dit tijdens het bakproces door de verhitting verdampt.
Overigens kun je prima een brood bakken zonder suiker. Tenslotte zijn de basis ingrediënten van elk broodrecept bloem of meel, water, gist en zout.
Als er al suiker aan brood wordt toegevoegd is dat vaak in de vorm van dextrose. Glucose vind je vaker terug in banketproducten.